Bőrünk egyensúlyáért, egészségéért az életmódunk minden területén sokat tehetünk, de talán a tápanyagokban gazdag táplálkozással érhetjük el a legnagyobb sikereket. Az elfogyasztott makro- és mikrotápanyagok, vagy ezek hiánya befolyásolja minden sejtünk, szövetünk – így a bőrünk – felépítését és működését is. A következő összefoglalóban, a bőr szempontjából fontos 5 tápanyagról írok:

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak védik a sejteket az oxidatív stressztől, gyulladáscsökkentő hatásúak, védik az idegrendszert, serkentik az elme működését és javítják a hangulatot. Az étrendi omega-3 zsírok bevitelének növelése fontos a szisztémás gyulladások csökkentése és a bőr gyógyulása érdekében is. A modern, nyugati táplálkozás nagyon kiegyensúlyozatlan az arányok tekintetében, ezért az omega-6/omega-3 zsírsavak aránya eltolódott az ideális 1:1-ről és napjainkban általában 10:1. Az omega-6 zsírsavak omega 3-hoz képest magas aránya a modern táplálkozásunkban, valószínűleg szerepet játszik a gyulladásos bőrelváltozások, például a pattanások, a pikkelysömör és a rozácea előfordulásában, illetve egyéb gyulladásos állapotok kialakulásában is.Az omega-3 zsírsavak közül az állati eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA), melyek az alfa-linolsavhoz (ALA, lenmagolajban van) képest biológiailag a leghatékonyabbak.Az omega-3 zsírsavakban különösen gazdagok a hidegvízű zsíros halak, mint például a szardínia, a lazac, a makréla, a tonhal, a szardella és a fekete tőkehal.

Kénes vegyületek

A kén, amely a harmadik legelterjedtebb ásványi anyag az emberi szervezetben, a fehérjék alkotórésze és rendkívül fontos vegyület a bőr egészsége és az általános egészség szempontjából.A kén szükséges a kollagén szintéziséhez, ami a bőr szerkezetét és rugalmasságát adja. A kollagén lebomlása vagy a kollagén elégtelen termelése az egyik legfontosabb oka a ráncok kialakulásának, és az étkezéssel bevitt kénes vegyületek jelentősen befolyásolják bőrünk kollagén termelését.Kénre szükség van a glutation termelődéshez is. A glutation –a szervezet fő antioxidánsa – azért fontos, mert megakadályozza a szabadgyökök által okozott károkat, mely a sejtek öregedésének fő okozója.Kénes vegyületek biológiailag aktív és nagyon jól hasznosuló formában találhatók meg állati eredetű forrásokban, mint például tojássárgája, hús, baromfi és hal. Jó növényi források közé tartozik a fokhagyma, a hagyma, a kelbimbó, a spárga, brokkoli, karfiol és a kelkáposzta.

Szilícium

A szilícium fontos nyomelem az erős csontok, a rugalmas ízületek és az egészséges bőr szempontjából. Az emberi testben nagyobbrészt kovasavként fordul elő. Vizes oldatai megkötik a gyulladásos faktorokat, jó gyulladáscsökkentők, támogatják a szervezet természetes védekezőképességét. A szilícium erősíti a kötőszövetet és a csontozatot, valamint felelős a haj, a körmök és a bőr rugalmasságáért, egészségéért.Hiányában nem hasznosul megfelelően a D-vitamin, a kalcium és a glukozamin, megjelenik a kötő- és támasztószövetek gyengesége.Szilíciumot megfelelő mennyiségben növényi rostban gazdag táplálkozással tudunk bevinni a szervezetbe. Magas szilícium tartalmú élelmiszereink: alma, hagyma, póréhagyma, mandula, narancs, uborka, tök, rebarbara.

Cink

A cink alapvető mikrotápanyag, számos élettani funkció nélkülözhetetlen része. Fontos szerepe van egyes hormonok képződésében, az immunrendszer működésében, a sejtosztódásban. A bőrben a cink segíti a sebgyógyulást, jó hatást gyakorolt az aknés állapotokra. Megfigyelték, hogy a súlyos aknés férfiak és nők alacsonyabb szérum cinkszinttel rendelkeznek, mint az egészséges társaik.Milyen ételeket együnk, hogy megfelelő mennyiségű cinkhez jusson a szervezetünk? A vese, máj, marhahús, bárány, tenger gyümölcsei, tökmag rendszeres fogyasztásával kiegyensúlyozott cink szintet tudunk biztosítani. A cink felszívódásához és hasznosulásához a tápanyagdús étkezésen kívül az emésztőrendszer optimális működése is szükséges.

Szelén

A szelén egy erős antioxidáns, ami a C- és az E-vitamin hatását is képes erősíteni, így az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, megvédi a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Elengedhetetlen a pajzsmirigy hormonok átalakításához is. Rendkívül fontos mikrotápanyag, számos élettani folyamathoz szükséges, de sok ember szervezetében hiány van ebből a fontos elemből. Ennek oka lehet, ha nem megfelelő a talaj szelénszintje, és emiatt az elfogyasztott élelmiszerekben sem található megfelelő mennyiségben. Szelénhiányt okozhat a csökkent élelmi bevitel, vagy a rossz felszívódás is. Ennek következményei lehetnek az általános egészségi állapotra, a pajzsmirigy működésére és a bőr egészségére is.Kutatások azt mutatják, hogy a szelénben gazdag étrend segíthet a bőrrák, a napsérülés és az életkorral járó bőrproblémák ellen. Mint a többi mikro- és makrotápanyagot, a szelént is próbáljuk meg természetes forrásból bevinni. A szelén legjobb forrása a brazil dió, melyből mindössze 4 szem fedezi a napi szükségletet. További jó forrásai a halak, tenger gyümölcsei, tojás, belsőségek. Amennyiben a rossz felszívódás a szelénhiány oka, a bélrendszeri regenerációs stratégia lehet megoldás.

Sokat tehetsz a bőrödért azzal, ha figyelsz a valódi ételekből álló, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étkezésre.