Gyömbér

A gyömbér a föníciaiak közvetítésével került Európába. Magyarországon is használták már a középkorban is.

A gyömbérkivonat – a benne található csípős anyagoknak köszönhetően – fokozza a gyomornedv- és epeelválasztást és a bélperisztaltikát. Hányáscsillapító és bélmotilitást fokozó hatását több placebokontrollos vizsgálattal igazolták. A gyömbérben lévő gingerol gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Kurkuma

A kurkuma az indiai konyha rendszeresen használt fűszere.

Az ajúrvédikus és kínai gyógyászat már évszázadok óta használja számos betegség gyógyítására. Jellegzetes vegyületei a kurkuminoidok – gyulladáscsökkentő és epehajtó hatásuk miatt nagy jelentőségűek. Belsőlegesen alkalmazzák emésztésjavítóként, májbetegségek és immunrendszeri problémák kezelésére, illetve a szervezet általános erőnléti állapotának javítására. Dokumentált vizsgálatokkal igazolták hatását a funkcionális emésztőrendszeri panaszok enyhítésében.

A kurkuminoidok erős antioxidánsok, és tumorellenes hatásúak. Külsőleg bőrbetegségek és sebek gyógyításában is alkalmazzák.

Az őszi szezon kedvenc ételei közül a sütőtökből készült krémleveshez lehet bátran használni mindkét gyógy- és fűszernövényt. Rendszeres használatuk támogatja a jó emésztést, és a krónikus gyulladások csökkentését.

Szeretnél megismerni még több gyulladáscsökkentő konyhai praktikát?

Gyere el a szeptember 20-án induló online GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND ÉS ÉLETMÓD kurzusra, ahol további jó szokásokkal ismertetlek meg, amiket beépítve az életmódodba, sikeresen csökkentheted a szervezeti szintű gyulladásokat.

További információk: https://egyensuly-pont.hu/2021/09/03/gyulladascsokkento-etrend-es-eletmod-kurzus/

Felhasznált irodalom:

Csupor Dezső – Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár

dr. Báthory Gábor: Hatóanyag ABC

Képek forrása: pixabay.com