A táplálkozáson kívül az életmód egyéb elemei is hatással lehetnek bőrünk állapotára. De pontosan milyen szokások befolyásolják pozitívan a bőr egészségét? A cikkből kiderül!

Megfelelő mennyiségű folyadékkal a ráncok ellen

Az emberi test tömegének több mint 50%-a víz. Sejtjeink, szöveteink működéséhez víz szükséges, mert az élettani folyamatok csak vizes közegben tudnak végbemenni. Ha nem megfelelően hidratáltak a sejtek, az a szellemi teljesítménytől kezdve a bőr állapotán át minden testi funkcióra negatív hatással van.Az arcbőrünkön már az enyhe dehidratáltság jelei is jól láthatóak. A vízhiány mélyíti a ráncokat, száraz, fáradt és szürke lesz a bőr. Ezért nagyon fontos, hogy mindig eleget igyunk, lehetőleg szűrt csapvizet vagy gyógyteákat, de egy tál leves is segít a hidratálásban. Pontosan mennyi folyadékot igényel a szervezetünk? Az optimális működéshez minimálisan 30 milliliter folyadékra van szüksége testsúlykilogrammonként, ami egy 60 kg-os embernél majdnem 2 liter. Ehhez kell hozzáadni a testedzés közben, egy forró nyári napon vagy szaunázáskor izzadással elvesztett mennyiséget.

Stresszkezeléssel a bőr szépségéért

A bőr és az idegrendszer is az ektodermából alakul ki az embrionális fejlődés során, ezért a születés után, és tulajdonképpen az egész életünkben erős kölcsönhatásban állnak egymással. A krónikus stressz ronthatja a problémás bőr állapotát, különösen a gyulladásos bőrbetegségeknél – ekcémánál, pikkelysömörnél – figyelhető ez meg. A stressz és a fáradtság ugyanis gyengíti a bőr ellenállóképességét és nehezíti a gyógyulását. A bőr az elsődleges védelmi vonalunk, ami megvéd minket a környezetünkből érkező fizikai, kémiai hatásoktól és a fertőzésektől. Ezért, ha eltökélt célunk a bőr egészségének helyreállítása, különösen fontos, hogy a stresszkezelésre is megfelelő időt és energiát szenteljünk. Ha néhány stresszkezelő módszert a napi rutinunkba építünk, például jógázni, meditálni vagy relaxálni kezdünk, az a bőr állapotára is jótékony hatást gyakorol majd.

Testmozgással a tápanyagdús bőrért

A megfelelő mennyiségben és intenzitásban alkalmazott testmozgás számos előnyt nyújt: gyulladáscsökkentő, serkenti a vérkeringést, így több oxigénhez és tápanyaghoz jut az összes sejtünk, így a bőr sejtjei is. A jobb keringés hatására az arc élénkebbé, fiatalosabbá válik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az intenzív aerob testmozgás vagy állóképességi edzések növelhetik a hisztamin szintjét, és ez súlyosbíthatja a hisztaminnal kapcsolatos bőrproblémákat. Mivel a túledzés krónikus stresszként hat a szervezetre – ami hátrányosan befolyásolja a bőrt is – kezdésként inkább az alacsonyabb intenzitású mozgásformák ajánlottak, mint pl. a gyaloglás, az enyhébb kerékpározás vagy a jóga.A fiziológiás napi ritmust (cirkadián ritmust) jobban támogatja, ha a reggeli-nappali órákban végzünk testmozgást, és az estéket inkább a pihenésre szánjuk.

Elegendő nyugodt alvás

A fáradtság jelei, mint a karikás szemek, a petyhüdt bőr és a sápadtság azonnal látszik az arcon. Ha nem alszunk eleget, kimerültté válunk, ami az egészségünkre és a bőrünk állapotára is káros hatást gyakorol.A krónikus alváshiány miatt a testünk több stresszhormont (kortizolt) termel, amely felelős lehet a hormonális egyensúly felbomlásáért, és fokozhatja a szervezetben kialakult gyulladást is. Mindkettő kiválthatja vagy súlyosbíthatja a bőrpanaszokat is. Az egyéni alvási igények változók, de érdemes a napi legalább nyolc óra alvásra törekedni. Nemcsak az órák száma, de az alvás minősége is számít. Nyugodt környezetben pihentetőbb az alvás, ezért érdemes a hálószobai nyugalom megteremtésére időt szánni. A jó alvás érdekében fontos a lefekvés előtti órákban a kék fényt (mobiltelefont, számítógép monitorját) és az elektronikus eszközök használatát kerülni. A pihenést támogatja a pamut hálóruha, kényelmes fekvőhely, hűvös hőmérséklet, besötétített szoba.

Napozással a sebgyógyulásért

A napfény többféle élettani hatása miatt csökkenti bizonyos bőrproblémák (pikkelysömör, akne, ekcéma, dermatitis) tüneteit. Fokozza a bőrlégzést és az izzadást, ezzel segíti a méregtelenítést, a káros anyagok kiválasztását, ráadásul baktériumölő, fertőtlenítő hatása is van. Javítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, gyorsítja a regenerációt és pozitív hatással van a gyógyuló sebekre. Ajánlott legalább heti háromszor napfényen tartózkodni. Az ideális időtartam a napozásra, annak az időtartamnak a fele, amennyi idő alatt a bőr – fényvédő krémek nélkül – a napfény hatására rózsaszín lesz. Ez nagyon érzékeny bőrűeknél lehet, hogy csak 10 perc, sötétebb bőrűek esetén akár 2 óra hossza is lehet, viszont növelhető, ahogy hozzászokik a bőr az UV sugárzáshoz.Rendszeres napozás hatására a bőrünkben D-vitamin szintetizálódik, ami gyulladáscsökkentő hatása miatt további előnyöket is jelent a gyulladásos bőrproblémák javulásában.Ha napon tartózkodunk, figyeljünk a bő folyadékfogyasztásra, mert ez is befolyással van bőrünk állapotára!

A szép bőr magabiztos megjelenést kölcsönöz, és szervezetünk belső egyensúlyáról is árulkodik. Ha szeretnéd felderíteni a bőrproblémáid mögött húzódó valódi okokat és készen állsz, hogy ezek mentén változtass az eddigi életmódodon, akkor egy 30 perces, ingyenes Skype konzultáció keretén belül szívesen válaszolok a kérdéseidre. (Bejelentkezés: Szabó Monika 06-30/948-3236.)