A bőr elsődleges feladata, hogy védelmet nyújtson a külvilágtól.

A védőréteg

Az emberi bőr legkülső sejtjei folyamatosan cserélődnek, így állandóan megújul a testünk külső védőrétege. A szaruréteg sejtjei valójában a mélyben képződnek, és ahogy fokozatosan felküzdik magukat a felszínre, közben megváltozik a szerkezetük.  

A bőrt zsírréteggel vonja be a faggyú – egy zsírban gazdag folyadék -, ami biztosítja a bőrfelszín puhaságát és megakadályozza, hogy a szervezetből túl sok folyadék párologjon el. Egyes mikroorganizmusok számára tökéletes táptalaj, mások megtapadását gátolja, ezzel biztosítja a bőrre jellemző mikrobiomot.

A bőrünkön lévő védőréteg (savköpeny, hidrolipid film) kialakításában a faggyú, a verejték, és a szarusejtek által termelt tejsav és gyümölcssavak is szerepet játszanak. Ez a hidrolipid film kulcsfontosságú a védelmi rendszer szempontjából. A 4,7-5,5 közötti savas pH gátolja, hogy egyes baktériumok megtelepedjenek, vagy túlszaporodjanak a bőr felszínén, ezzel meghatározza, hogy milyen mikróbák tartózkodhatnak a bőrünkön.

Mikróbák a bőrön

A bőr – vírusoknak, gombáknak, atkáknak és akár több százféle baktériumnak ad otthont. Ezeket együtt a bőr mikrobiomjának nevezik. Korábban azt hittük, hogy ezek a kis élőlények csak a bőrfelszínen tartózkodnak, de az újabb kutatások szerint a bőr mélyebb rétegeibe is bejuthatnak.

A mikrobiom – karöltve az immunrendszerrel – véd meg bennünket a kártékony behatolók ellen. Az egészséges bőrű emberek esetében változatos a bőr mikrobiomja, ami azt jelenti, hogy a felhámon sok különböző mikróba él, kiegyensúlyozott kapcsolatban. 

Ha a bőrön élő baktériumok közötti egyensúly felborul, és egyes fajok túlszaporodnak, az megnöveli a fertőzések valószínűségét, és bőrproblémákhoz vezethet.

A bőr mikrobiomjának összetételét többféle tényező is befolyásolhatja: az antibiotikumok, az étrend, az életmód egyéb elemei, a kisállatok tartása, és az ember neme és kora is szerepet játszik ebben. 

A bőr túlzott tisztítása károsíthatja a mikróbák összetételét, és ezzel a testünk külső védelmét. A túl erős tisztítószerek használata, vagy a bőr túlzott dörzsölése csökkentheti a normál bőrflóra mennyiségét.

A baktériumok összetételét meghatározó egyik jelentős tényező az, hogy a test mely területén találhatók. Egyes baktériumok szeretik a száraz területeket, mások a nedves, vagy faggyúban gazdag környezetet részesítik előnyben, így más-más egyensúly alakul ki a homlok, a kézfej bőrén, vagy a hajlatokban.

Bárhol is találhatók a baktériumok és a többi mikroorganizmus – fontos, hogy egyensúlyban legyenek. Ha megfelelő az arányuk, ha egyensúlyban vannak – segítenek egymást kordában tartani. Ha valami megváltoztatja a bőr környezetét, és lehetővé teszi egyfajta baktérium dominanciáját, az kellemetlen tünetek megjelenéséhez, viszketéshez, hámláshoz, gyulladáshoz és bőrbetegségek kialakulásához vezethet.

Felhasznált irodalom:

Kárpáti S. (szerk.): Bőrgyógyászat és venerológia Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2020

https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/mBio.00839-19

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19907407/