A bőr származékai: a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek, a szőrzet és a köröm.

A faggyúmirigyek

A tenyér és a talp kivételével az egész testünkön megtalálhatók. Apró zsákszerű képződmények, amelyek nyílhatnak közvetlenül a bőr felszínére, vagy szőrtüszőbe. A faggyú meghatározott arányban tartalmaz triglicerideket, szabad zsírsavakat, viasz észtereket, szkvaléneket, koleszterinésztereket, koleszterint és kisebb mennyiségben antioxidánsokat (E-vitamin) is. Feladata a bőr ápolása, zsírosítása, védelme. A faggyú a folyadékokkal szemben átjárhatatlanná, és rugalmassá teszi a bőrt.

A bőr felszínén lévő zsírok befolyásolják az itt élő mikróbák szaporodását, és a zsírokat bontani képes mikrobiom is hozzájárul a faggyú összetételéhez.  A faggyú kiválasztását részben hormonok irányítják.

A verejtékmirigyek

A verejtékezés fontos szerepet játszik a folyadék- és sókiválasztásban, a hőháztartás szabályozásában és a bőr hidratálásában. A verejtékmirigyek az egész testfelületünkön megtalálhatók, különösen sok van a tenyér, talp, homlok és a hónalj bőrén.

A verejtékben Ca, Mg, ammónium, húgysav, tejsav, aminosavak, biogén aminok, kis molekulasúlyú fehérjék és kevés cukor is található. A semleges pH-jú szekrétum, a kivezetőcsatornában válik savas kémhatásúvá, miközben a benne lévő Na-, Cl- és HCO3-ionok visszaszívódnak. A verejtékmirigyek szekréciójának mértékét a testhőmérséklet, és bizonyos mentális hatások is befolyásolják.

A szőrzet

A szőrzet a felhám sejtjeinek képződménye. A szőrtüszők szerkezete hasonló a test nagyobb részét beborító piheszőrzet, a hajas fejbőr, és a szemöldök, a hónalj és a genitáliák környékén található szőrzet esetében is. A szőrtüszők termékei a szőrszálak és a hajszálak – a tenyér és a talp kivételével mindenhol megtalálhatók. Lanugó – a magzati pihe, vellus – a piheszőr, és terminális szőrnek nevezzük a vastag, pigmentált szőrszálakat. A szőrzet fejlettsége a nemi jelleggel is összefüggésben van.

A köröm

A köröm – a kéz- és lábujjak utolsó percének háti oldalán kialakuló lapos lemez – szintén a felhám sejtjeinek képződménye. A körömlemez feladata, hogy az ujjbegyet felülről megtámasztja, ezzel elősegíti a tárgyak megragadását.

A körömszaru legfőbb alkotója – a keratin, egy nagyon erős, a környezeti hatásoknak ellenálló, kéntartalmú fehérje. A keratin nagy tömegben van jelen a bőr elszarusodó felhámjában, a hajban és a szőrzetben is.

Felhasznált irodalom:

Kárpáti S. (szerk.): Bőrgyógyászat és venerológia Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2020