Több tanulmány kimutatta, hogy a tej ronthatja az aknés elváltozások számát és súlyosságát. A tej ugyanis nem csak élelmiszer, hanem konkrét biológiai hatással is rendelkezik – befolyásolja a különböző növekedési hormonokat, például az IGF-1-et (inzuliszerű növekedési faktor), amelynek hatására az emberekben és állatokban a születés után a testi sejtek növekedésnek indulnak.

Tej és tejtermékek

Az akne – gyakran jár együtt negatív önértékeléssel. A bőrhibák miatt sokan érzik úgy, hogy valami nem stimmel velük, ezért a pattanásosság akár pszichés problémák okozója is lehet.

Az akne nem csak esztétikai probléma, hanem valamilyen funkcionális egyensúlytalanságot is jelez a szervezetben.

A természeti népek körében nem volt jellemző az akne előfordulása. Akkor kezdett emelkedni az aknéban szenvedők száma, miután a hagyományos ételek helyett áttértek a nyugati típusú, gyorséttermi étrendre, a tejtermékek, finomított szénhidrátok fogyasztására. Ha a táplálkozás megváltozása ilyen hatással van a pattanásos bőr kialakulására, logikus válasz, ha megvizsgáljuk az étrendbe újonnan bekerült ételek hatását.

Számos tényező befolyásolhatja az akne kialakulását, beleértve a genetikai, hormonális, gyulladásos és környezeti hatásokat. A kutatások évtizedek óta  foglalkoznak az étrend vizsgálatával a gyulladásos bőrtünetekkel kapcsolatban.

Több tanulmány kimutatta, hogy a tej ronthatja az aknés elváltozások számát és súlyosságát. A tej ugyanis nem csak élelmiszer, hanem konkrét biológiai hatással is rendelkezik – befolyásolja a különböző növekedési hormonokat, például az IGF-1-et (inzuliszerű növekedési faktor), amelynek hatására az emberekben és állatokban a születés után a testi sejtek növekedésnek indulnak.

A tejben lévő hormonok hozzájárulhatnak az akne kialakulásához azzal, hogy fokozzák a keratinociták burjánzását is, serkentik a faggyúmirigyek faggyútermelését, és hozzájárulnak a szervezetben lévő lappangó gyulladáshoz.

A tejben lévő fehérjék a tejcukorral együtt fokozott inzulinválaszt váltanak ki. A magas inzulinszint megzavarja a hormonális egyensúlyt, az egész szervezetben lappangó gyulladást okoz.

A tejben lévő laktóz az érzékenyeknél emésztési probléma okozója is lehet, és felboríthatja a bélflóra egyensúlyát is.

Ha a felületi kezelések nem használnak a gyulladt, fájdalmas pattanások ellen, érdemes pár hétig megfigyelni, hogy van-e összefüggés a pattanások megjelenése/súlyossága és az étrend között.

A gyorséttermi és rossz minőségű, gyulladást keltő élelmiszerek lecserélése mikrotápanyagokban gazdag, gyulladáscsökkentő ételekre – egyes esetekben segíthet az akne (és más bőrtünetek) csökkentésében.

Ha azt gyanítod, hogy az akne megjelenése a bőrödön kapcsolatba hozható a tej- és tejtermékek fogyasztásával, érdemes 1-2 hónapig szüneteltetni a fogyasztásukat, és a tapasztalatok alapján, az étrendből akár véglegesen is ki lehet vezetni őket.

Ha szeretnél többet tudni a bőrtünetek mögött lévő valódi okokról, és a Bőrbarát étrendről, akkor kövess a Facebookon, Instagramon.

A részleteket a BŐRBARÁT ÉTREND ajándék videó kurzusról itt találod: https://www.subscribepage.com/borbaratetrend

.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847434/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25438834/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29778512/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29778512/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük