Ekcéma, pszoriázis, pattanásos bőr – kutatások szerint van összefüggés a vitaminok hiányával.

A bőr egészségéhez kiegyensúlyozott vitaminellátás szükséges. A vitaminokat a táplálékunkkal kell a szervezetünkbe juttatnunk, mert a testünk vagy egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben képes előállítani őket.

A bőrsejtekhez eljutó vitaminok mennyisége meghatározhatja bőrünk kinézetét és egészségét. 

Az A-vitamin és származékai fontos szerepet játszanak a bőrsejtek osztódásának szabályozásában. Elhúzódó sebgyógyulásban és atópiás dermatitiszben kimutatták az A-vitamin hiányát.

A D-vitamin javítja a veleszületett immunitást, modulálja a gyulladásokat, segíti a sebgyógyulást. Kutatások igazolták, hogy pszoriázisban a külsőleg alkalmazott D-vitamin tartalmú kenőcs gátolja a bőrsejtek gyors osztódását, hámlását, csökkenti a gyulladást és a viszketést.

Az E-vitamin modulálja a fény okozta öregedést, gyulladáscsökkentő szerepe van. Megelőzésre, vagy a kezelés kiegészítésére használják pikkelysömörben, aknéban is. Hiányát kimutatták bőrön lévő fekélyek megjelenésénél.

A C-vitamin védi a sejteket az oxidatív stressztől, csillapítja az UV-sugárzás által közvetített bőrkárosodásokat, javítja a bőr hidratáltságát. A normál bőrben a C-vitamin koncentrációja többszöröse, a vérplazma C-vitamin koncentrációjának, ami aktív felhalmozódásra utal. Szennyező anyagoknak és magasabb UV-sugárzásnak kitett, fénysérült bőr felhámjában alacsony C-vitamin szintet mértek. A C-vitamin hiányát mutatták ki a szaruréteg megvastagodásában, elhúzódó sebgyógyulásban és bőr alatti vérzéseknél.

A B-vitamiok hiányát több jellegzetes tünettel mutatja meg a bőrünk. A zsíros, ekcémás arc- és fejbőr, a gyulladásos bőrtünetek, hajhullás, töredező körmök, az égő nyelv és a szájzug berepedezése utalhat a B-vitaminok hiányára.

A valódi ételekben együttesen, és optimális arányban fordulnak elő a mikrotápanyagok. Aki valóban változatosan étkezik, minden szükséges tápanyaggal ellátja a szervezetét. A megfelelő tápanyagbevitel támogatja a bőr védőfunkcióinak szabályozását. Aki több élelmiszercsoportot elkerül és kizár az étrendjéből, annak más módon kell gondoskodnia a mikro- és makrotápanyagok beviteléről.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/

Boelsma E, van de Vijver LP, Goldbohm RA, et al. Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük