Ha éhesek a bőrünket alkotó sejtek, akkor nem tudják ellátni a feladataikat. Nem csoda, ha a tápanyaghiányok bőrrendellenességeket eredményezhetnek, és egyes bőrbetegségek kialakulásához, fellángolásához is hozzájárulnak.

A makrotápanyagok közé tartozó szénhidrátok, fehérjék és zsírok energiát szolgáltatnak, és részt vesznek a sejtjeink felépítésében.

Szénhidrátok

Jó minőségű szénhidrátot tartalmazó, biztonságos étrendi források a zöldségek közül például a burgonya, édesburgonya, vagy a gluténmentes gabonafélék. Az összetett szénhidrátok az emésztési folyamatok közben lebomlanak egyszerű szénhidrátokká, amit könnyen hasznosítanak a sejtjeink.

Az egyszerű szénhidrátok egyrészt minden sejt – köztük a bőrsejtek – elsődleges energiaforrásai, másrészt más szénhidrátokhoz, zsírokhoz és fehérjékhez kapcsolódva részt vesznek a sejtmembránok, és a bőr középső rétegében lévő elasztikus rostok és kollagénszálak felépítésében is.

Tehát a szénhidrátok nélkülözhetetlenek, ezért a táplálkozásunkból kihagyhatatlanok.

Ugyanakkor a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok minőségére és mennyiségére, a makrotápanyagok kiegyensúlyozására, és más életmódbeli tényezőkre is szükséges figyelnünk, mert kutatásokban is bizonyított, hogy a magas vércukorszint – sok más, a szervezetünket érintő káros hatása mellett – hozzájárul a bőr sebgyógyulási zavaraihoz is.

Fehérjék

Fehérjékre szükség van a keratin termelődéséhez – ami például a köröm, a haj, és a bőr legkülső rétegének legfőbb alkotója -, és a bőr immunrendszerének működéséhez is. A fehérjék közé tartozó kollagén és elasztin – a bőr középső rétegének, az irhának a fő alkotóelemei – lényeges építőanyagok a bőrszerkezet fenntartásában.

Fontos, hogy az étrendünk a színhúson kívül tartalmazzon bőrös, porcos részeket, tengeri herkentyűket – mert így tudjuk biztosítani a kollagén szintéziséhez szükséges aminosavakat.

A szervezetünk sebek, sérülések esetében, egyes gyomor-bélbetegségeknél megnövekedett mennyiségben igényli a kollagén típusú fehérjéket.

A környezeti hatások közül az UV-sugárzás csökkenti a bőr kollagén tartalmát, ami korai öregedést, vagy sebgyógyulási zavarokat okozhat.

Számos tanulmány igazolta, hogy hidrolizált kollagén fogyasztásával mérsékelhetők az UV-sugárzás bőrre gyakorolt káros hatásai, növelhető a bőr rugalmassága, hidratáltsága. 

Zsírok

A zsírok fontos energiaforrások, és sejtépítő elemek. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és a szteroidhormonok képződéséhez is nélkülözhetetlen a minőségi zsírok bevitele. Az értékesnek számító zsírforrások az iparilag nem módosított, finomítatlan zsírok, amelyeknek magas a mikrotápanyag-sűrűsége.

A bőr hámszövetének lipidjei ceramidból, koleszterinből, szabad zsírsavakból állnak. Ezek a lipidek a szarusejtekkel együtt alkotják a bőr legkülső védőrétegét, ami ha jól működik, megakadályozza a vízvesztést, és azt, hogy a környezetből származó anyagok behatoljanak a mélyebb rétegekbe és immunválaszt váltsanak ki. Tanulmányok kimutatták, hogy egyes bőrbetegségekben (pl.: atópiás dermatitiszben, pikkelysömörben), ahol megjelenik a bőr áteresztőképességének rendellenessége, ez a lipidgát sérülékenyebb.

Kutatásokban igazolták, hogy a magasabb zsírbevitel – egészséges zsírforrásokból, pl.: avokádóból -, a színes zöldségek fogyasztásával együtt csökkenti a bőr ráncosodását, növeli a bőr rugalmasságát.

Tápláld belülről

A bélből a vér segítségével az összes tápanyag elszállítódik a sejtekhez, így a bőr szöveteibe is. Ha tápanyagdús étkezés mellett mégsem jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz a testünk, annak hátterében gyakran emésztőrendszeri egyensúlytalanság lehet. Több bőrprobléma is összefüggést mutat az étrenddel, vagy valamilyen emésztési egyensúlytalansággal.

Ahhoz, hogy a károsodott bőr állapotában tartós javulást érjünk el, ismernünk kell a bőrtünetek mögött lévő gyökérokokat, és tennünk kell a testünk egyensúlyba kerüléséért. A kínzó viszketés, az égő pirosság fellángolása ellen a bőrünk igényli nemcsak a külsőleges ápolást, hanem a belsőleges támogatást is. Szeretnél arról többet is tudni hogyan támogathatod a bőröd egyensúlyát belülről kifelé?

További információkért olvasd el a blogbejegyzéseimet, kövess az Instagramon és a Facebookon: https://linktr.ee/egyensulypont

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29144022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30698876

https://www.learnskin.com/articles/healthy-fats-for-a-healthy-glow-avocados

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/

Nagata C, Nakamura K, Wada K, et al. Association of dietary fat, vegetables and antioxidant micronutrients with skin ageing in Japanese women. 

Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils.

Boelsma E, van de Vijver LP, Goldbohm RA, et al. Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük