Támogatás mikrotápanyagokkal

A mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) energiát nem szolgáltatnak, de a sejtjeink működéséhez nélkülözhetetlenek. Nemcsak számos biológiai funkcióban vesznek részt, de a bőr szerkezetének is alapvető összetevői.

A cink több mint 300 enzim nélkülözhetetlen kofaktora, segíti a sebek gyógyulását, az immunműködést. A cinket tartalmazó enzimek támogatják a bőr, a védőgát, a köröm és a haj felépítését. A cink az UV-sugárzás elnyelésével megvédi a bőrt a fénykárosodástól. C-vitaminnal együtt antimikrobiális hatása van, segít a pattanásokban lévő baktériumok eltávolításában. A cinkhiány kihat a bőrre, nyálkahártyákra, a hajra és a körömre.

A kutatások cinkhiányt tapasztaltak atópiás dermatitisznél. Az allergiás ekcéma tüneteit bizonyítottan csökkentheti a cinkpótlás.

Cinket tartalmaznak a belsőségek, a tengeri herkentyűk, a húsfélék. A cinktartalmú ételekben a cink és réz megfelelő arányban fordul elő, ezért biztonságosabb az étrend-kiegészítős pótlásnál. Ha mégis étrend-kiegészítőből szeretnénk bevinni a szükséges cinkmennyiséget, akkor ezt szakember felügyelete, és rendszeres laborkontroll mellett tegyük.

A réznek szerepe van a genetikai információk átadásához szükséges enzimek termelődésénél, és egyes ingerületátvivő anyagok szintéziséhez is szükségesek. A réz antioxidáns, véd az UV-sugárzás által okozott károsodásoktól. Serkenti a kollagén érését, fontos a szerepe a bőr rugalmasságának javításában. Modulálja a melaninszintézist.

Réz a belsőségekben, tengeri ételekben fordul elő. A rézpótlással kapcsolatban is elmondható, hogy az étrendi bevitel sokkal inkább ajánlott, mint az étrend-kiegészítők szedése.

A szelén erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező mikrotápanyag, fontos szerepe van a bőr, haj, köröm sejtjeinek egészségében, véd az UV-sugárzás által kiváltott oxidatív stressztől, pikkelysömör megelőzésében és kezelésében használják sikerrel. Bőrrák és pikkelysömör esetében is kimutatható a hiánya.

Sok szelént tartalmaz a paradió, a kókuszdió, és egyes szupermarketekben lehet már kapni szelénnel dúsított tojást is. Magyarországon a talaj szelénhiányos, ezért fontos figyelni a szelénbevitelre. A szelén pótlásába szintén szakember felügyelete mellett kezdjünk.

A szervezetbe szájon át bejuttatott ásványi anyagok és nyomelemek javítják a bőr struktúráját és működését – a legbelső rétegektől kezdve a külső bőrrétegekig.

A valódi ételekben optimális arányban, a biológiai hasznosulás szempontjából a legjobb formátumban, és együttesen – egymás felszívódását elősegítve – fordulnak elő a mikrotápanyagok. Ezért lényeges az étrendi bevitelre fókuszálni, és tápanyagokban minél gazdagabb élelmiszereket fogyasztani.

Szeretnél többet megtudni a bőrtünetek csökkentéséről? Kövesd a bejegyzéseimet az Instagramon és a Facebookon: https://linktr.ee/egyensulypont

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428712/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213755/

Boelsma E, van de Vijver LP, Goldbohm RA, et al. Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük