A genetikai háttér és a hormonális hatások mellett, a környezeti faktorok, különösen az étrendi tényezők is szerepet játszhatnak a fájdalmas, gyulladásos bőrprobléma kialakulásában.

Cukros ételek, finomított szénhidrátok

Az akne főként az arcon, háton, mellkason jelentkezik – bőrünk azon részein, ami faggyúmirigyekkel, szőrtüszőkkel borított.

A fiatalkorban megjelenő pattanások a hormonális változások hatására beinduló fokozott faggyútermelés miatt alakulnak ki. A legtöbb ember úgy is gondol az aknéra, mint serdülőkori problémára. Sajnos, napjainkban egyre több felnőtt is szenved tőle.

Vajon, milyen tényezők befolyásolhatják a felnőttkori akne gyakori megjelenését? A genetikai háttér és a hormonális hatások mellett, a környezeti faktorok, különösen az étrendi tényezők is szerepet játszhatnak a fájdalmas, gyulladásos bőrprobléma kialakulásában.

A Pápua Új-Guineához tartozó Kitava szigetén – és más vadászó-halászó-gyűjtögető népeknél – a lakosság körében egyáltalán nem találni aknés problémát. A kitavaiak magas keményítőtartalmú gyökereket, sok zöldséget, gyümölcsöket, halat és kókuszdiót esznek. A kitavaiakhoz hasonló természeti népek körében szintén nem volt jellemző az akne előfordulása. Csak akkor kezdett emelkedni az aknéban szenvedők száma, miután a hagyományos ételek helyett áttértek a nyugati típusú, gyorséttermi, hamburgeres, üdítős étrendre, a tejtermékek, finomított szénhidrátok fogyasztására.

A cukorfogyasztás és a túl sok finomított szénhidrátot tartalmazó étrend összefüggéseit az akne kialakulásával – több kutatás is bizonyítja.

Azok az étrendek, amelyek magas vércukorszinttel járnak (mint például a hagyományos nyugati „menza” típusú étkezés), olyan hormonális változásokat okozhatnak, amelyek a faggyú és keratin túltermelődését idézheti elő. A kutatások szerint az emelkedett vércukorszint súlyosbíthatja a pattanásokat, nehezíti a kialakult sebek gyógyulását.

Az alacsony GL (glikémiás terhelésű) étrend és a hagyományos, magas GL étrend hatását összehasonlítva, kutatók kimutatták, hogy az alacsony GL étrend csökkenti az aknés tüneteket és a problémával együtt járó hormonális változásokat is.

A finomított szénhidrátok kerülése, a makrotápanyagok kiegyensúlyozása, a mikrotápanyagokban gazdag étrend csökkenti a vércukorszint ingadozását, a magas inzulinszintet, és ezzel együtt a gyulladásos bőrtüneteket, a fájdalmas aknék kialakulását, és támogathatja a bőr egyensúlyát.

Szeretnél többet tudni az egészséges bőrt támogató étrendről?

A részleteket a BŐRBARÁT ÉTREND ajándék videó kurzusról itt találod: https://www.subscribepage.com/borbaratetrend

Felhasznált irodalom:

Kárpáti S. (szerk.): Bőrgyógyászat és venerológia Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2020

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17448569/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847434/

https://ijdvl.com/role-of-insulin-resistance-and-diet-in-acne/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük